Krænkende adfærd. Kort og godt om seksuel chikane og metoo.

SEXISME I MUSIKBRANCHEN: At individualisere et brancheproblem skaber hverken sundere arbejdspladser eller bedre kunst.

Picture of Af Ditte Darko

Af Ditte Darko

Cand. Psych., Erhvervspsykolog

SEXISME I MUSIKBRANCHEN: At individualisere et brancheproblem skaber hverken sundere arbejdspladser eller bedre kunst.

”Musikbranchen er det vilde vesten – der er ikke nogen sikkerhed for noget. Du er aldrig bedre end dit sidste job. Der er ikke nogen strukturer der kan hjælpe dig. Til gengæld er der også en kæmpe frihed, vi alle sammen elsker”.

– Signe Svendsen, DR Dokumentar: Sexisme i musikbranchen, 2024

Når medierne jager MeToo syndebukke, så fjerner det ofte fokus fra, at problemer med seksuel chikane i arbejdslivet ikke kun skyldes mennesker, der misbruger deres magt eller udviser uhensigtsmæssig adfærd bevidst eller ubevidst – men at det i ligeså høj grad handler om onde mønstre i et arbejdsfællesskab.

Den aktuelle DR-dokumentar om sexisme i musikbranchen  formår heldigvis også at rette et fokus på, at ”musikbranchen er det vilde vesten – der er ikke nogen sikkerhed for noget. Du er aldrig bedre end dit sidste job. Ikke nogen strukturer der kan hjælpe dig. Til gengæld er der også en kæmpe frihed vi alle sammen elsker”.  Dette kendetegner også mange andre kreative fag, jeg har stiftet bekendtskab med.

Jeg har arbejdet indgående med forebyggelse af krænkende adfærd i den ’kreative branche’ – herunder film, tv, skuespil, produktionsselskaber m.fl. Hvis der er noget både musik, tv-og skuespilbranchen rimer på, så er det FREELANCE, på godt og ondt. Jeg oplever at det er her, vi bør kigge hen – når vi vil ændre en kultur må vi kigge på dens struktur. Bliver freelancere spurgt om deres mening, når arbejdspladsen laver en APV? Hvem går du til som freelancer, hvis du oplever grænseoverskridende adfærd? Hvordan får du jobs? Og skal du holde dig gode venner med alle i branchen?

Freelance-livet er ofte er kendetegnet ved et grænseløst arbejdsliv, hvor der foregår en lang række aktiviteter både før og under selve det professionelle arbejde, hvor grænserne mellem det private og professionelle flyder ud. Dette er samtidig aktiviteter, som er vigtige for at opnå succes og anerkendelse i arbejdet. Det kan være afgørende for om man bliver inkluderet i fællesskabet – eller det modsatte. Det er en gråzone-verden, der for mange er rigtig svær at navigere i.

Tilværelsen som ’freelancer’ kan helt forståeligt være enormt stressende fordi alle i bund og grund kæmper om de samme jobs og kæmper om at blive set og anerkendt.

Oplevelser med krænkende adfærd er ubehagelige og uretfærdige, men det løser sjældent problemet at udpege syndebukke – til gengæld er det nødvendigt at arbejde KOLLEKTIVT med forebyggelse og sikre, at ingen går på arbejde med ondt i maven.

Som erhvervspsykolog og forfatter til bogen ”Kort & Godt om seksuel chikane & Metoo” (Dansk Psykologisk Forlag, 2021), er de mest interessante spørgsmål for mig at se: Hvordan oparbejder man psykologisk tryghed og sikkerhed i en grænseløs branche? Og hvordan får man dem med ledelsesansvar, til at tage det på sig?

Tak fordi du læste med
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Email
Scroll to Top